Dijabetes i zdravlje oka

Nazad

Dijabetes je oboljenje koje utiče na sposobnost organizma da proizvodi ili iskoristi insulin za kontrolu količine šećera (glukoze) u krvi. Iako je glukoza veome značajan izvor energije za ćelije, previše glukoze može ozbiljno oštetiti mnoge delove organizma poput srca, bubrega, krvnih sudova i malih krvnih sudova u očima.

Ukoliko se krvni sudovi na retini oka (fotosenzitivnom tkivu koje oblaže zadnji segment oka) uvećaju, probuše ili potpuno začepe nastaje oboljenje oka poznato kao dijabetesna retinopatija.

Osobe koje su sklone dijabetesnoj retinopatiji jesu osobe koje imaju dijabetes ili slabu kontrolu šećera u krvi, trudnice, osobe koje boluju od povišenog krvnog pritiska ili povišenih nivoa lipida u krvi. Takodje je ustanovljeno da su osobe koje pripadaju odredjenim etničkim grupama, poput Afro-Amerikanaca, Hispanic naroda i Američkih starosedeoca skloniji dijabetesnoj retinopatiji. Štaviše poslednje studije su pokazale da je dijabetes najzastupljeniji faktor rizika za gubitak vida kod Hispanic naroda.

Dijabetes i zdravlje oka

Nešto što treba zapamtiti:

Dijabetes može prouzrokovati promene u vidu čak iako ne postoji retinopatija. Ukoliko se nivoi šećera u krvi isuviše brzo menjaju može doći do promene oblika sočiva oka što dovodi do zamućenosti vida koja prolazi pošto se nivoi šećera stabilizuju. Dobra i konstantna kontrola nivoa šećera u krvi pomaže u smanjenju epizoda zamućenog vida.