Informacije za odrasle do 40 godina

Nazad

Oči i vid se razvijaju u potpunosti do ranih 20ih godina života i ostaju manje više ne promenjeni u 30im godinama. Dioptrija naočara ili sočiva jako retko se menja tokom ovog životnog doba, upravo iz ovog razloga ovo je pravo vreme za osobe koje razmatraju LASIK ili drugu refraktivnu hirurgiju smanjivanja dioptrije hiruškim putem.

Kao i svaka hiruška intervencija i LASIK ima svoje dobre i loše strane, pre nego što se odlučite za rafraktivnu hirurgiju posavetujte se sa svojim očnim lekarom. Osobe koje boluju od dijabetesa ili su u pred dijabetesnoj fazi moraju redovno posećivati svog oftalmologa i u dogovoru sa ličnim lekarom pratiti svoju telesnu težinu, krvni pritisak, nivo šećera u krvi kao i nivo holesterola u krvi.

Preporuke za proveru vida kod odraslih osoba do 40 godina starosti

Ukoliko su Vaše oči zdrave i vidite dobro, uradite detaljan oftalmološki pregled jednom u 20im godinama i dva puta u 30im godinama života. Ukoliko dodje do problema kao što su infekcije, bol ili fizička povrede odmah se javite svom očnom lekaru.

Izuzetci: Ukoliko koristite kontaktna sočiva obavljajte oftalmološki pregled jednom godišnje. Ukoliko bolujete od dijabetesa ili imate genetske predispozicije za probleme sa vidom posavetujte se sa svojim očnim lekarom o učestalosti pregleda u Vašem konkretnom slučaju.

Sprečavanje povreda oka

Približno tri četvrtine fizičkih povreda očiju dogodi se muškarcima uzrasta 18 do 40 godina. Skoro polovina ovih povreda dogodi se u kući ili u okolini kuće, najčešće tokov renoviranja (44%) ili u toku bavljenja sportom (14,7%). Dobre vesti jesu da se fizičke povrede oka mogu lako sprečiti upotrebom zaštitnih naočara, savet je da u domaćinstvu postoji makar jedan par ovakvih naočara.

Sportovi visokog rizika

Za sve starosne grupe, sportske povrede očiju najčešće su u bejzbolu, košarci i sportovima sa reketima. Boks i full-contact borilačke veštine predstavljaju ekstremnu opasnost za ozbiljne pa čak i potencijalno oslepljujuće povrede oka. Ne postoji odgovarajuća zaštita za oči u boksu, iako rukavice bez odvojenih palčeva mogu umanjiti broj povreda oka.

U bejzbolu, hokeju i lakrosu, kaciga od polikarbonatne plastike (izuzetno izdržljiv materijal otporan na rasprsnuće), maska za lice ili zaštitna mreža za lice su obavezni u svakom trenutku.

Zaštitne naočare sa polikarbonatnim staklima su neophodna u sportovima kao što su košarka, sportovi sa reketom, fudbal i slično.

Saveti za zdravlje oka za odrasle osobe do 40 godina starosti

Bez pušenja

Izbegavajte pušenje ili ostavite cigarete, ovo će biti najbolje odluka za Vaše zdravlje koju ćete ikada doneti. Iako starost deluje daleko, pušenje u adolescenciji može mnogostruko povećati šanse za oboljevanje od katarakte i brojnih kardio vaskularnih problema koji indirektno mogu ugroziti zdravlje očiju. Pušenje povećava rizik od ozbiljnih oštećenja vida kod ljudi koji boluju od bilo kakvih bolesti oka. Pušenje u toku trudnoće može indirektno dovesti do razvoja retinopatije kod novorodjenčeta koje može dovesti do potpunog gubitka vida.

Vežbanje

Naše oči zajedno sa ostatkom organizma zavise od dobre cirkulacije i unosa kiseonika što se najefikasnije stimuliše redovnom fizičkom aktivnošću. Redovno treniranje pomaže i u regulisanju telesne težine što je bitan faktor u smanjenju rizika od dijabetesa i dijabetske retinopatije. Nežnije vežbe poput joge, tai-chia, šetnje i pilatesa takodje mogu biti jako efikasni u održavanju zdravlja. Zapamtite da kod vežbanje na otvorenom uvek koristite zaštitnu kremu za sunce i naočari sa UV zaštitom.

Spavanje

Dok spavamo naše oči se oporavljaju od napora kojima su bile izložene tokom dana. Neke studije ukazuju da ćelije koje primaju svetlost u oku igraju važnu ulogu u regulisanju ciklusa spavanja. Iako je ključno da zaštitimo oči od prevelikog izlaganja UV zracima jednako je važno pružiti očima odredjenu dozu prirodne svetlosti koja će pomoći organizmu da održi normalan ciklus spavanja.

Seksualno prenosive bolesti

Važno je znati da neke seksualno prenosive bolesti mogu uticati na zdravlje oka. Četiri najučestalije bolesti su:

  • Herpes type 1 or 2: Može dovesti do zapaljenja kormee, takodje može dovesti do zapaljenja unutrašnjosti oka i glaukoma.
  • Chlamydia: Može se preneti na novorodjenče pri porodjaju ili se može preneti dodirom na oči u bilo kom starosnom dobu.
  • Gonorrhea: Može se preneti na novorodjenče pri porodjaju ili se može preneti dodirom na oči u bilo kom starosnom dobu.
  • Syphilis: Sistemsko oboljenje koje može oštetiti i oči.
  • HIV/AIDS: Može dovesti do raznih oboljenja usled pada imuniteta.