Informacije za odrasle od 40 do 60 godina

Nazad

Skoro svako od nas imaće u kasnim 30im ili ranim 40im godinama života problema sa presbiopiom. Sočivo oka (nalazi se iza zenice oka) vremenom gubi na fleksibilnosti, ova pojava vremenom počinje da remeti vid „na blizinu“.

Jedan od pouzdanih znaka presbiopije jeste odmicanje štampanog teksta od oka kako bi ga mogli čitati. Ukoliko se presbiopija ne otkrije i ne leči na vreme može dovesti do zamora oka i glavobolja. Mnogi ljudi imaju potrebu za naočarima i drugim oblicima korekcije vida isključivo zbog presbiopije.

Preporuke za provere vida kod osoba od 40 do 60 godina starosti

Rani znaci oboljenja oka vezanih za starenje, uključujući kataraktu, glaukom, dijabetesnu retinopatiju i degeneraciju makule mogu početi u srednjem strosnom dobu ali ne utiču značajno na kvalitet vida do kasnijih godina. Stoga je jako bitno posetiti oftalmologa radi temeljnog oftalmološkog pregleda u 40im godinama života, iako ne postoje faktori rizika. Vaš lekar če preporučiti učestalost redovnih pregleda na osnovu Vaše porodične predispozicije za bolesti oka i rezultata detaljnog pregleda. Do 65 godine jedan od 3 amerikanca oboleće od bolesti oka koja može dovesti do gubitka vida.

Osobe koje boluju od dijabetesa ili su u pred dijabetesnoj fazi moraju redovno posećivati svog oftalmologa i u dogovoru sa ličnim lekarom pratiti svoju telesnu težinu, krvni pritisak, nivo šećera u krvi kao i nivo holesterola.

Normalan razvoj vida kod osoba od 40 do 60 godina starosti

Preporuke za zdravlje vida kod osoba od 40 do 60 godina starosti

Veći rizik od nekih oboljenja kod žena

Žene su sklonije oboljevanju od glaukoma od muškaraca, takodje veća je verovatnoća da će glaukom dovesti do ozbiljnih oštećenja vida kod žena nego kod muškaraca. Katarakta je takodje blago zastupljenije oboljenje kod žena. Shodno ovome ženske osobe starije od 60 godina moraju se pridržavati saveta svog očnog lekara i odlaziti na redovne preglede.

Suvo oko

Suvo oko je stanje čija pojava postaje sve češća sa starenjem. Žene su podložnije ovom stanju posle menopauze zbog hormonskih promena, kod muškaraca takodje postoji povećan rizik sa starenjem. Suvo oko se obično leči kapima za oči sem u težim slučajevima gde je neophodna hiruška intervencija.

  • Ukoliko koristite kontaktna sočiva, pratite uputstva proizvodjača i nikada nemojte nositi sočiva duže nego što je propisano. Ukoliko problem suvog oka ne prolazi posavetujte se sa Vašim očnim lekarom.
  • Ukoliko bolujete os suvog oka obavezno se konsultujte sa Vašim lekarom pre LASIK ili refraktivne hirurgije oka.
  • Neki lekovi mogu pogoršati stanje suvog oka. Ukoliko koristite lekove protiv bolova, antidepresive, antihistamine ili imate bilo kakva pitanje konsultujte se sa Vašim očnim lekarom.
  • Neka istraživanje pokazuju da omega 3 masne kiseline mogu ublažiti problem suvog oka.
  • Zaštitite oči naočarima i izbegavajte zadimljene, prljave i vetrovite prostore.

Sistematski zdravstveni problemi

Sistemski problemi sa zdravljem poput povišenog krvnog pritiska i dijabetesa koji su dijagnostikovani ili se pogoršali u starijim godinama takodje mogu uticati na zdravlje oka. Jedan od najranijih znakova dijabetesa i krvnog pritiska jeste povremena pojava zamućenog vida. Poželjno je da pri pregledu redovno obaveštavate svog onog lekara o svom zdravlju u globalu kao i lekovima i suplementima koje eventualno uzimate, ishrana, spavanje i ostali faktori načina života takodje su bitni kada se izgradjuje celokupna slika zdravlja oka.

Vežbanje

Naše oči zajedno sa ostatkom organizma zavise od dobre cirkulacije i unosa kiseonika što se najefikasnije stimuliše redovnom fizičkom aktivnošću. Redovno treniranje pomaže i u regulisanju telesne težine što je bitan faktor u smanjenju rizika od dijabetesa i dijabetesne retinopatije. Nežnije vežbe poput joge, tai-chia, šetnje i pilatesa takodje mogu biti jako efikasni u održavanju zdravlja. Zapamtite da kod vežbanja na otvorenom uvek koristite zaštitnu kremu za sunce i naočari sa UV zaštitom.

Spavanje

Dok spavamo naše oči se oporavljaju od napora kojima su bile izložene tokom dana. Neke studije ukazuju da ćelije koje primaju svetlost u oku igraju važnu ulogu u regulisanju ciklusa spavanja. Iako je ključno da zaštitimo oči od prevelikog izlaganja UV zracima jednako je važno pružiti očima odredjenu dozu prirodne svetlosti koja će pomoći organizmu da održi normalan ciklus spavanja.