Informacije za trudnice

Nazad

Trudnoća i zdravlje oka

Oči su kao i ostatak organizma podložne odredjenim promenama u toku trudnoće, zadržavanje fluida, povećana količina krvi, hormonalne promene i druge fizičke promene mogu dovesti do manjih promena vida.

U većini slučajeva ove promene su kratkotrajne i nestaju po porodjaju ili u nekim slučajevima po prestanku dojenja. Promene vida su male i ne zahtevaju promenu dioptrije, LASIK hirurgija oka nije preporučljiva za vreme trudnoće ili dojenja.

Na šta obratiti pažnju

Pojava poznata kao suvo oko može se pojaviti kao simptom hormonskih promena za vreme trudnoće, posavetujte se sa Vašim oftalmologom u vezi kapi za oči i drugih tretmana koji su bezbedni za trudnice. Upotreba kontaktnih sočiva može biti neprijatna uz prisustvo ovom simptoma. Unos hrane bogate omega 3 masnim kiselinama (DHA i EFA) kao što su losos, odredjene žitarice i koštunjavo voće mogu pomoći kod sindroma suvog oka i doprinose zdravlju celog organizma.

Trudnoća i zdravlje oka

Ukoliko za vreme trudnoće dodje do zamućenja vida to može biti indikacija visokog krvnog pritiska ili dijabetesa vezanog za trudnoću, ukoliko do zamućenja dodje veoma je važno da se odmah javite svom lekaru.