Katarakta

Nazad

1. Koje preoperativne pretrage moram da uradim pre operacije katarakte?

Za operaciju katarakte potrebno je učiniti sledeće pretrage:

elektrokardiogram ( EKG), kompletnu krvnu sliku ( KKS), sedimentaciju iz krvi ( SE), glukozu u krvi( GUK)
ostale pretrage vezane za oko koje se operiše obavljaju se u sklopu obrade neposredno pre operacije

2. Boli li operacija katarakte?

Operacija katarakte je bezbolan postupak. Oko se pre zahvata anestezira sa kapljicama, dakle primenjuje se lokalna anestezija , a tokom operacije može se osetiti malena neprijatnost na šta pacijent bude upozoren. Pacijent je potpuno budan, svestan i sarađuje tokom operacije.

3. Koliko vremena moram biti u bolnici zbog operacije katarakte?

U vreme kad je pacijent došao na red počinje preoperativni pregled i širenje zenica pre operacije. To traje oko 30 minuta. Nakon toga se odlazi na operaciju koja traje oko 15- 20 minuta. Nakon operacije sledi kratak odmor.

4. Koja su ograničenja nakon operacije katarakte?

Na sva ograničenja pacijent bude upozoren u preoperativnoj pripremi i na viziti tj. na kontroli jutro nakon operacije. Potrebno je držati se uputstva za korišćenje obavezne terapije. Operisano oko se ne bi smelo umivati i prati barem 7 dana nakon operacije jer u vodovodnoj vodi ponekad ima nečistoća i mikroorganizama , a na oku je sveža hirurška rana. Ako je potrebno oko se može nežno isprati veštačkim suzama ili fiziološkom rastvorom. Oko se ne sme trljati ni dirati rukama. Prvih nedelju do 10 dana treba zaštititi oko tamnijim naočarima pri izlasku napolje, izbegavati vetar, dim, prašinu, isparenja sredstava za čišćenje. Preporučuje se da se ne podiže veći teret, i da se ne bude dugo u sagnutom položaju,da se izbegavaju bazeni, saune, i sve to prvih mesec dana nakon zahvata.
Nakon prvih mesec dana nema nikakvih ograničenja.

5. Koliko dugo traje sočivo koje mi ugradite u oko?

Intraokularna sočiva najčešće nudi doživotno rešenje. Napravljena je od materijala koji ne izaziva reakciju organizma u smislu odbacivanja.