Lasersko skidanje dioptrije

Nazad

1. Šta je to refraktivna hirurgija?

Hirurška korekcija kratkovidosti, dalekovidosti, astigmatizma i staračke dalekovidosti podrazumeva lasersku refraktivnu hirurgiju (ekscimer ili femtosecond laserom) i refraktivnu hirurgiju sočiva (implantacija intraokularnih sočiva).
Koja intervencija je optimalna za pacijenta može se reći tek posle pregleda, nisu svako oko i svaka dioptrija pogodni za neku od refraktivnih operacija
Pripremne i kontrolne preglede kao i hirurške intervencije radi tim naših stalno zaposlenih lekara. Pregledi obuhvataju i detaljnu informaciju za svakog pacijenta.
Refraktivnu hirurgiju ne radimo pre završenog rasta i razvoja (najranije sa 18godina).

2. Koje laserske refraktivne operacije radite?

Refraktivna laserska hirurgija ima nekoliko varijanti, na Milos klinici radimo PRK, LASIK i INTRACOR, koristeći ekscimer i femtosecond laser.
Laserska procedura traje kratko, manje od 30 s, zavisno od dioptrije, ali cela intervencija traje 15-ak minuta za oba oka. Anestezija je u vidu kapi, a bola nema.
PRK označava preciznu eroziju rožnjače laserom. Pacijent dobija terapijsko meko kontaktno sočivo posle intervencije, koje ostaje na rožnjači do zarastanja rožnjače oko 5 dana. Dalji tretman se sastoji u ukapavanju kapi, tri meseca. Odmah nakon intervencije vidi se bolje, ali mutno. Jedina neprijatnost PRK je pojava prolazne nelagodnosti, naročito drugog i trećeg dana po intervenciji. Vidna oštrina se postiže postepeno, dobra je posle dve nedelje a stabilna posle 1 -2 meseca.
Lasik se sastoji od kombinacije mikrohirurške procedure zasecanja i odizanje površnog sloja rožnjače (flepa) mikrokeratomom ili femtosecond laserom i primenu egzajmer lasera u dubljim delovima, a zatim ponovno vraćanje flepa. Manje je bolna, sa brže postignutom vidnom oštrinom. Pacijenti su sposobni za posao posle tri dana.
INTRACOR je neinvazivna metoda korekcije prezbiopije (staračke dalekovidosti). Nova laserska procedura unutar rožnjače izvodi se Femtosecond laserom. Prave se koncentrični prstenovi unutar rožnjače u toku procedure kraće od jednog minuta. Intervencija omogućava komforan vid na blizinu bez naočara.

3. Šta je to ambliopija?

Ambliopija (lat. amblyopia) ili slabovidost, je pojava oslabljenog vida na oku, a da se pritom na oku ne mogu videti nikakve patološke promene. Uzrok ambliopije je fiziološki poremećaj u centru za vid, u mozgu. U ranom detinjstvu, dok se još vid razvija, jedno oko može videti slabije usled strabizma (razrokosti), usled refraktivne anomalije ("dioptrije") ili nedovoljnog ulaska svetlo u oko (katarakta). Ako se taj poremećaj ne ukloni na vreme, mozak ne prima dovoljno vidnih informacija iz slabijeg oka, i vidni centar će ostati nedovoljno razvijen. Zato se ambliopija mora na vreme otkriti. Pored određivanja dobre vidne korekcije, odnosno ispravljanja refrakcione greške naočarima, najbolja terapija ambliopije je pravovremeno povremeno zatvaranje boljeg oka i vežbanje vida na slabijem oku. Ponekad je potrebno hirurški intervenisati da bi se oči dovele u pravilan položaj i omogućilo istovremeno gledanje sa oba oka. Ambliopija se leči pod kontrolom očnog doktora i defektologa ili optometrista.