Lečenje glaukoma

Nazad

Glaukom je naziv za grupu bolesti kod kojih dolazi do oštećenja očnog nerva, a u razvijenoj formi bolesti gubitka funkcije vida zbog povećanja očnog pritiska. Bolest godinama može proticati bez simptoma. Ukoliko se na vreme otkrije, može se dobro kontrolisati i lečiti.

Oštećenja nastala na očnom živcu nemoguće je operacijom ili na bilo koji drugi način popraviti, a to se odnosi i na smanjenu vidnu oštrinu do koje dolazi usled većih ispada u vidnom polju.

Tonometrija

Merenje očnog pritiska se obavlja Goldmanovim tonometrom, uz prethodnu primenu anestetika u vidu kapi i fluoresceina.

Pahimetrija

Pahimetrija je metoda merenja debljine rožnjače.

Gonioskopija

Pregled ugla prednje komore (kroz koji ističe očna vodica iz oka) je obavezan deo pregleda kod sumnje na glaukom i upućuje na tip glaukoma.

Vidno polje

Merenje očnog polja je jednostavan, kompjuterizovan pregled, kojim se otkrivaju defekti perifernog vida (skotomi) još u ranoj fazi oštećenja očnog nerva kod glaukoma.

Oftalmoskopija (pregled očnog dna)

Na očnom dnu posmatra se papila očnog nerva (mesto na kome očni nerv izlazi iz očne jabučice), krvni sudovi mrežnjače, predeo žute mrlje, kao i srednja i krajnja periferija mrežnjače.

OCT (Optička koherentna tomografija)

OCT je savremena, kompjuterizovana metoda uz pomoć koje se može videti i meriti ispod površine mrežnjače. Ove informacije su izuzetno korisne u proceni potrebe za otpočinjanjem terapije glaukoma, praćenju toka bolesti, kao i bezbednosti eventualne promene ili ukidanja terapije.

Intraokularni pritisak kod glaukoma se može smanjiti i održavati na bezbednom nivou primenom medikamenata (kapi za oči), laserskim intervencijama i hirurškim lečenjem. Metoda lečenja zavisi od tipa glaukoma i individualno je za svakog pacijenta. Terapiju određuje lekar nakon obavljenog kompletnog oftalmološkog pregleda, dopunske dijagnostike i praćenja toka bolesti.

Yag-laser iriditomija

Iridotomija YAG-laserom primenjuje se u lečenju glaukoma uskog ugla ili nekih oblika mešanih i sekundarnih glaukoma. Nakon lasera nije sasvim isključen akutni skok pritiska u oku, ali je taj rizik smanjen pet puta.

Argon-laser trabekuloplastika

ALT se primenjuje kod glaukoma otvorenog ugla. Efekat intervencije se procenjuje najčešće posle nekoliko nedelja. Kod uspelih intervencija efekat je najčešće privremen i sniženje pritiska traje od šest meseci do dve godine.

Selektivna laser trabekuloplastika (SLT)

SLT se primenjuje kod glaukoma otvorenog ugla. Laserskim snopom talasne duzine 532 nm selektivno se tretiraju samo pigmentne ćelije trabekularne mreže u oku, čime se štiti okolno tkivo, a stimuliše biološki mehanizam oticanja očne vodice.

Trabekulektomija

Glaukom se operiše onda kada kapi i laser nisu dovoljni za kontrolu očnog pritiska i kada bolest progredira. Trabekulektomija se gotovo uvek izvodi u lokalnoj anesteziji. Posle operacije potrebne su česte kontrole, a normalno je da vid bude nešto slabiji u prvih nedelju do dve dana, posle čega se obično vraća na preoperativni. Modifikovana trabekulektomija sa ugradnjom „ex press” mini implanta poboljšava šansu za uspeh kod nekih oblika glaukoma.

Ciklodestruktovane procedure

Koagulacijom cilijarnog tela, u kome se normalno proizvodi očna vodica, smanjuje se njena produkcija, a time i snižava intraokularni pritisak. Pored ciklodestrukcije ledom (ciklokriokoagulacija), sve više se primenjuje laserska endoskopska metoda -endociklofotokogulacija – kojom se postiže veća preciznost.