Važne informacije

Nazad

INOVACIJA U LEČENJU GLAUKOMA

Miloš Klinika, članica Medigroup je postala prvi sertifikovani centar na teritoriji Srbije za minimalno invazivnu hirurgiju glaukoma sa ugradnjom XEN gel implant, u saradnji sa proizvodjačem, firmom Allergan. XEN gel implant je dobio dozvolu za implantaciju od Američke komisije za hranu i lekove 2016, i od tada se široko primenjuje u celom svetu. Indikovan je u slučajevima glaukoma kod kojih kapi i laserske intervencije više ne pomažu, kod glaukoma otvorenog ugla i refraktornih, čak i prethodno neuspešno operisanih glaukoma. Za razliku od klasične operacije glaukoma, XEN gel implant, je debljine ljudske vlasi i minimalno je invazivan, izvodi se ambulantno, a ozbiljne postoperativne komplikacije su skoro u potpunosti izbegnute.

Celokupan tekst

Informacije za trudnice

Trudnoća i zdravlje oka

Oči su kao i ostatak organizma podložne odredjenim promenama u toku trudnoće, zadržavanje fluida, povećana količina krvi, hormonalne promene i druge fizičke promene mogu dovesti do manjih promena vida.

Celokupan tekst

Informacije za tinejdžere

Normalan razvoj vida kod tinejdžera

Razvoj oka i vida završava se u periodu početka dvadesetih godina života i uglavnom ostaju nepromenjeni nekoliko decenija posle ovog doba. Ukoliko postoji potreba za korekciom dioptrije korišćenjem naočara ili kontaktnih sočiva u najvećem broju slučajeva dioptrija se u toku ovog perioda menja malo ili ostaje nepromenjena.

Celokupan tekst

Informacije za odrasle do 40 godina

Oči i vid se razvijaju u potpunosti do ranih 20ih godina života i ostaju manje više ne promenjeni u 30im godinama. Dioptrija naočara ili sočiva jako retko se menja tokom ovog životnog doba, upravo iz ovog razloga ovo je pravo vreme za osobe koje razmatraju LASIK ili drugu refraktivnu hirurgiju smanjivanja dioptrije hiruškim putem.

Celokupan tekst

Informacije za odrasle od 40 do 60 godina

Skoro svako od nas imaće u kasnim 30im ili ranim 40im godinama života problema sa presbiopiom. Sočivo oka (nalazi se iza zenice oka) vremenom gubi na fleksibilnosti, ova pojava vremenom počinje da remeti vid „na blizinu“.

Celokupan tekst

Informacije za odrasle preko 60 godina

U toku starenja uobičajeno je da se i kod ljudi koji ne boluju od bolesti oka vezanih za godine pojave promene u vidu. Presbiopija, koja se javlja u kasnim 30im godinama života oubično napreduje vremenom, a starije osobe mogu primetiti i određene simptome.

Celokupan tekst