Život & Zdravlje

Nazad

Dijabetes i zdravlje oka

Dijabetes je oboljenje koje utiče na sposobnost organizma da proizvodi ili iskoristi insulin za kontrolu količine šećera (glukoze) u krvi. Iako je glukoza veome značajan izvor energije za ćelije, previše glukoze može ozbiljno oštetiti mnoge delove organizma poput srca, bubrega, krvnih sudova i malih krvnih sudova u očima.

Celokupan tekst

Korišćenje računara i zamor oka

Gledanje u ekran računara, mobilnog telefona, video igru ili bilo koji uredjaj sa digitalnom reprodukcijom slike neće izazvati trajno oštećenje očiju ali može dovesti do toga da se Vaše oči osećaju umorno i isušeno. Neki ljudi imaju poteškoća kao što su glavobolja i mučnina pri gledanju 3D projekcija, ovakve reakcije često mogu biti indikator problema sa fokusiranjem oka ili percepcijom dubine.

Celokupan tekst

Vaše oči i sunce

Svi koristimo kreme za sunčanje tokom leta kako bi zaštitili kožu ali ne smete zaboraviti da zaštitite i Vaše oči. Lepo vreme znači i provodjenje više vremena napolju, studije su pokazale da izloženost jakom sunčevom svetlu može povećati rizik od razvijanja katarakte, degeneracije makule i promena na oku , pa čak i raka. Isti princip može se primeniti i na korišćenje solarijuma, stoga posvetite pažnju zaštiti očiju tokom korišćenja solarijuma.

Celokupan tekst

Zdravlje oka i ishrana

Hrana bogata vitaminima C i E, cinkom, lutenom, zeaxanatinom i omega 3 kiselinama DHA i EPA je dobra za zdravlje oka kao i za ceo organizam. Prema istraživanjima američkih stručnjaka hrana bogata ovim sastojcima pomaže smanjanje rizika od makularne degeneracije, katarakte i sindroma suvog oka. Odabir zdrave ishrane uvek je dobrodošao bez obzira u kom životnom dobu se nalazite.

Celokupan tekst