Lasersko skidanje dioptrije

Nazad

Korekcija egzajmer laserom ima nekoliko varijanti. Na Miloš klinici radimo LASIK i PRK. Laserska procedura traje kratko, manje od 30 sekundi, zavisno od dioptrije, ali cela intervencija traje oko 15 minuta za oba oka.

Anestezija je u vidu kapi, a bola nema. Lasik se sastoji od kombinacije mikrohirurške procedure zasecanja i odizanje površnog sloja rožnjače (flepa) mikrokeratomom ili femtosecond laserom i primenu egzajmer lasera u dubljim delovima, a zatim ponovno vraćanje flepa. Velika prednost je brzopostignuta vidna oštrina, opseg visokih kratkovidosti do -10, dalekovidosti do +5 i astigmatizma do 4 dioptrije. Pacijenti koriste kapi 10 do 15 dana i sposobni su za posao posle tri dana.

PRK označava preciznu eroziju rožnjače laserom i primenjuje se kod malih i srednjih kratkovidosti i astigmatizma i naročito na tanjim rožnjačama. Pacijent dobija terapijsko meko kontaktno sočivo posle intervencije, koje ostaje na rožnjači do zarastanja rožnjače, oko 5 dana. Dalji tretman se sastoji u ukapavanju kapi, tri meseca. Jedina neprijatnost PRK je pojava prolazne nelagodnosti naročito drugog i trećeg dana po intervenciji. Odmah nakon intervencije vidi se bolje, ali mutno. Vidna oštrina se postiže postepeno, dobra je posle dve nedelje, a stabilna posle 1 – 2 meseca.

Važni preduslovi za dobar rezultat korekcije su stabilna „dioptrija” najmanje godinu dana.

Kod pacijenata sa miopijom koji nisu dobri kandidati za laserske operacije ugrađuje se intraokularno sočivo tako da prirodno sočivo ostaje u oku (fakna intraokularna sočiva), kod osoba mlađih od 40 godina. Alternativa ovoj vrsti operacija je operacija kojom se prirodno sočivo uklanja kao u hururgiji katarakte, čime se gubi svojstvo akomodacije u oku. Radi se kod pacijenata koji su dalekovidi kao i kod prezbiopa („staračka dalekovidost”) gde se ugradnjom multifokalnih intraokularnih sočiva obezbeđuje fokusiranje oka za različite daljine.