Opremljenost

Nazad

Najnovije tehnologije

Opremljenost Klinike modernim uređajima konkuriše poznatim svetskim oftalmološkim ustanovama, a o kvalitetu naših medicinskih usluga svedoče hiljade zadovoljnih pacijenata. Oni su i naša jedina “reklama”.

Najnovije tehnologije

Oprema

Od svog osnivanja Miloš klinika – specijalna bolnica za oftalmologiju s posebnom pažnjom se oprema najsavremenijom oftalmološkom opremom, koja uključuje najnovije dijagnostičke uređaje, terapijske i operativne lasere kao i mikrohirurške sisteme za operacije na prednjem i zadnjem segmentu oka, poslednje generacije. Svesni smo da bez tehnološkog napretka nema ni vrhunskih rezultata.

Na Miloš klinici oftalmološka dijagnostika se obavlja u savremeno opremljenim ordinacijama i kabinetima za funkcionalnu dijagnostiku koji obuhvataju:

 • Oftalmološke jedinice sa špalt lampom, automatizovanim keratorefraktometrom i aplanacionim tonometrom. Mogućnost dokumentovanja “Eye Cap” sistemom (Specijalni softverski sistem sa velikom bazom podataka za fotografisanje sa mikroskopa i praćenje pacijenata i za direktnu komunikaciju sa oftalmološkim centrima u svetu.
 • Kompletnu opremu za strabološku dijagnostiku (Skijaskop, Lancaster-Hess, Madox, prizme)
 • Ultrazvuk najnovije generacije: A i B scan za biometriju i ehosonografski pregled zadnjeg segmenta oka, kao i ultrazvučna biomikroskopija UBM za sagledavanje prednjeg segmenta od rožnjače do cilijarnog tela

 

NGENUITY 3D

Novi način da se vidi velika slika mikro okruženja hirurškog polja.

Omogućava nam da obavljamo i posmatramo hirurgiju oka (vitroretinalnu hirurgiju, hirurgiju katarakte) u realnom vremenu na 4K monitoru ultra visoke rezolucije od 55 inča (140 cm) u 3D tehnologiji.

Ngenuity 3D vizuelni sistem koristi kameru visoke rezolucije za prenos slike sa optičkog mikroskopa na 4K monitor od 55 inča, noseći 3D naočare hirurg i svi ostali u operacionoj sali mogu da vide hirurško polje na 4K monitoru.

Prednosti Ngenuity 3D vizuelnog sistema u odnosu na operacioni mikroskop su sledeće:

- 5x povećana dubinska oštrina (3D prikaz)
- 48% povećano uvećanje
- 42% povećana rezolucija slike
- pregled dijagnostičkih snimaka uporedo sa hirurškim poljem na velikom ekranu

 

verion

 

VERION

Verion - slikom vođeni sistem stvoren da poveća tačnost i efikasnost tokom hirurškog planiranja i izvođenja pri ugradnji multifokalnih i toričnih sočiva.

Dizajniran da:

- Optimizuje tačnost
- Minimizira grešku u procesu
- Poboljšava kliničku efikasnost i preciznost
- Poboljšava konačni rezultat

Sastoji se od:

- Referentne jedinice koja pomaže pojednostaviti dijagnostiku pacijenta i hirurško planiranje
- Digitalni marker omogućava hirurzima da vide plan rezova i poravnanje u realnom vremenu, kao i  precizno centriranje i pozicioniranje multifokalnog i toričnog sočiva.

 

Ultrazvuk

A-scan sistem se koristi skoro isključivo za biometriju, odnosno ultrazvučno merenje dužine očne jabučice.

B-scan sistem je dvodimenzionalan i obavezan u toku pregleda pacijenata. Preoperativnim pregledom ovom metodom, isključuje se mogućnost da je za gubitak vida, osim katarakte, odgovorno i neko drugo patološko stanje: ablacija mrežnjače, tumor, krvavljenje i slično. Na ovaj način se izbegava višestruko operativno lečenje i daje racionalnija prognoza o postoperativnoj vidnoj oštrini. (BVI Compact V plus, kao i Eye cubed)

IOL master

Beskontaktni optički aparat koji meri distancu od površine centra rožnjače do retinalnog pigmentnog epitela sa preciznošću od ±0,02 mm. Uzimajući u obzir činjenicu da merenje aksijalne osovine oka A-scan ultrasonografijom standardnom 10-MHz sondom ima tipičnu rezoluciju od 0,10 mm do 0,12 mm, IOL Master je pet puta precizniji, što se odražava i na preciznost proračuna za dioptrijsku vrednost intraokularnog sočiva.

Takođe, najnovija generacija IOL mastera u našoj klinici omogućava procenu vrednosti intraokularnog sočiva za implantaciju i posle refraktivnih Excimer laser zahvata.

Jedini način lečenja katarakte je hirurški. Uprkos brojnim istraživanjima do sada nije pronađen ni jedan pouzdan vid prevencije katarakte ili njenog medikamentoznog lečenja. Operacija katarakte je najčešća hirurška intervencija na ljudskom telu i postala je rutinska procedura u savremenim očnim klinikama čineći više od 80% operativnog programa.

 • Nakon detaljnog pregleda oba oka, upotpunjenog širenjem zenica i ultrazvučnim pregledom, doktor će vam reći da li ste kandidat za operaciju katarakte i kakav se efekat operacije može očekivati. Postoje stanja i oboljenja oka koja mogu uticati da, uprkos uspešnoj operaciji, vidna oštrina bude manja od očekivane. Biće vam objašnjena vrsta planirane operacije, planirana refrakcija (dioptrija posle operacije) i vrsta anestezije.
 • Zeiss IOL Master 500 sa novim softverima za idealnu procenu postoperativne dioptrije
 • Retinometar Heine Lambda kojim se može prognozirati postoperativna vidna oštrina kod udruženih oboljenja oka
 • Test kontrastne osetljivosti
 • Ultrazvučni pahimetar (precizno meri debljinu rožnjače), vazdušni tonometar
 • Kompjuterizovano vidno polje za dijagnostiku glaukoma, nekih bolesti retine i neuroloških oboljenja: OCTOPUS 500 EZ (18 oftalmolških i neuroloških programa), OCTOPUS 900, 311 i 301 raspolaže dodatnim hardverom i softverom koji mogu da odgovore različitim kliničkim i edukativnim zahtevima (plavo-žuta perimetrija sa projektorom duplih stimulansa, „flicker perimetrija“, automatski „eye tracking“ sistem, kolor perimetrija, adaptometrija, pupilometrija, Amslerova rešetka…)
 • Spekularni mikroskop za procenu endotela rožnjače
 • PENTACAM HR skener tehnologija za dijagnostiku prednjeg segmenta oka i refraktivnu hirurgiju
 • Fluoresceinska angiografija sa fundus kamerom za snimanje zadnjeg segmenta i vaskularnog sistema oka
 • OCT Chirrus HD optička koherentna tomografija – neinvazivni, revolucionarni, nekontaktni laserski dijagnostički sistem. Izuzetno precizno predstavljanje unutrašnjih slojeva oka kroz poprečne preseke rezolucije do 10 mikrona. Primenjuje se u ranoj dijagnostici glaukoma, oboljenja žute mrlje i vitreoretinalnih poremećaja

Spektar hirurških intervencija obuhvata celu intraokularnu hirurgiju uz korišćenje najmodernijeg oftalmološkog mikroskopa, sa odgovarajućim kompletima mikrohirurških instrumenata i obezbeđenu sopstvenu sterilizaciju. Hirurške intervencije se izvode u operacionom bloku specijalno dizajniranom po najrigoroznijim medicinskim propisima. Prostorno hirurški blok obuhvata: operacionu salu, preoperativnu pripremu i dnevnu bolnicu, a neposredno je povezan sa anesteziološkom ambulantom. U cilju maksimalne bezbednosti pacijenta opremljen je najnovijom generacijom aparata za anesteziju, kompresorom, respiratorom i defibrilatorom koji omogućavaju stalni monitoring i u slučaju potrebe hitnu reanimaciju pacijenta.

 • OPERACIJA KATARAKTE ultrazvukom sa ugradnjom savremenih mekih sočiva najpoznatijih internacionalnih proizvođača (standardnih, multifokalnih, asferičnih, toričnih), hirurgija malog reza i mikroinciziona hirurgija katarakte sa rezom manjim od 2 mm, upotrebom tri tipa savremenih “phaco” aparata Centurion, Stellaris PS, Constellation.
 • SAVREMENA HIRURGIJA GLAUKOMA – trabekulektomija sa antimetabolitima, mini šantovi (EXPRESS), endoskopska laser ciklofotokoagulacija (ECP), drenažni implanti (Ahmedova valvula).
 • RETINOVITREALNA HIRURGIJA – high-speed vitrektomija, 23 G vitrektomija, hirurgija komplikovanih ablacija, dijabetes, kompleksno rešavanje povreda oka, hirurgija makule. Terapija u lečenju vlažne degeneracije makule i drugih bolesti retine.
 • TRANSPlANTACIJA ROŽNJAČE – perforativna, lameralna i DSEK – sa materijalima iz očnih banaka (tekući ugovori sa pet očnih banaka u svetu, koji obezbeđuju materijal za transplantaciju vrhunskog kvaliteta). Uvođenjem FEMTOSECOND LASERA omogućena je njegova primena i u transplantaciji rožnjače i Crosslinking metoda za stabilizaciju progresivnih keratokonusa.
 • KOMBINOVANA HIRURGIJA najtežih oboljenja prednjeg i zadnjeg segmenta oka u istom aktu.
 • HIRURGIJA STRABIZMA, OČNIH KAPAKA, SUZNIH PUTEVA

INTERVENCIJE LASEROM se obavljaju u kabinetima za laser terapiju, ambulantno, u kapljičnoj anesteziji i bez otvaranja oka.

 • Intervencije Nd: YAG laserom na prednjem segmentu oko (lečenje glaukoma, sekundarne katarakte i nekih postoperativnih komplikacija),
 • Intervencije Argon-laserom kod glaukoma i oboljenja retine (dijabetes, vaskularne bolesti, pukotine – rupture),
 • Selektivna laser trabekuloplastika (SLT) najnovija minimalno invazivna laserska intervencija za terapiju glaukoma otvorenog ugla

REFRAKTIVNA HIRURGIJA, korekcije kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma excimer laserom (Wave light ALLEGRETTO – Wave Excimer laser System) uz sveobuhvatnu dijagnostiku refrakcionih anomalija uz pomoć ALLEGRO Topolyser-a (kompjuterizovana topografija rožnjače) i PENTACAM-a HR.

INTRAOKULARNA refraktivna hirurgija: u slučajevima gde nije indikovano lasersko uklanjanje dioptrije, može se uraditi intraokularna operacija, ugradnja faknih intraokularnih sočiva (preko sopstvenog sočiva) ili zamena sočiva veštačkim sa odgovarajućom dioptrijom („clear lens extraction“).

Na Miloš klinici u lečenju glaukoma primenjuju se različite metode, a od kraja 2010. godine i drenažni implant – Ahmedova valvula. U određenim slučajevima, za komplikovane glaukome sa lošijim šansama za uspeh standardne operacije (trabekulektomije) ili posle više neuspelih antiglaukomnih operacija, postoji mogućnost ugradnje drenažnog implanta, koji preko sistema plastičnih cevčica odvodi iz oka višak očne vodice. Ahmedova valvula se do sada pokazala kao najbolja i najbezbednija.