Zdravlje oka i ishrana

Nazad

Hrana bogata vitaminima C i E, cinkom, lutenom, zeaxanatinom i omega 3 kiselinama DHA i EPA je dobra za zdravlje oka kao i za ceo organizam. Prema istraživanjima američkih stručnjaka hrana bogata ovim sastojcima pomaže smanjanje rizika od makularne degeneracije, katarakte i sindroma suvog oka. Odabir zdrave ishrane uvek je dobrodošao bez obzira u kom životnom dobu se nalazite.

Hrana koja povoljno utiče na vid i zdravlje oka podrazumeva citrusno voće, bilja ulja, koštuničavo voće, žitarice, povrće sa tamno zelenim pigmentom u listovima i ribu iz hladnih mora.

Zdravlje oka i ishrana

Osobama koje boluju od dijabetesa ili makularne degeneracije preporučuje se ishrana sa malim glikemičnim indeksom. Glukemični indeks se zasniva na brzini kojom ugljeni hidrati iz hrane podižu nivo šećera u krvi, pa tako hrana sa manjim indeksom ima manji uticaj na promene u nivou šećera u krvi.

Osobe koje boluju od makularne degeneracije mogu usporiti razvoj bolesti uzimanjem specijalno razvijenog dodatka ishrani pod nazivom AREDS formula.

Ova formula sadrži:

  • Vitamin C (500 mg);
  • Vitamin E (400 IU);
  • Beta-karoten (15 mg);
  • Cink oksid (80 mg); i
  • Bakar oksid (2 mg).

Ovo su obećavajuće vesti za osobe koje su predisponirane makularnoj degeneraciji kao i za one koji već imaju simptome bolesti. Svakako pre početka korišćenja ovih suplemenata morate se konsultovati sa Vašim oftalmologom kako bi proverili da li su odgovarajući za Vas u datom trenutku. Neki ljudi iz medicinskih razloga ne bi smeli da uzimaju velike količine antioksidana i cinka, beta carotene u nekim slučajevima može povećati rizik od raka pluća kod osoba koje puše ili su nedavno ostavili pušenje, za osobe sa ovim predispozicijama postoji alternativna formula koju Vam može preporučiti Vaš oftalmolog.

Dok razmišljate o načinima da poboljšate zdravlje Vaših očiju imajte na umu da vitamini zdrava ishrana nisu lekovi za bolesti oka i da Vam ne mogu pomoći da poboljšate ili povratite vid, ali kvalitetna i zdrava ishrana igraju veoma bitnu ulogu u zdravlju celog organizma i održavanju Vaših očiju zdravim. Ukoliko imate bilo kakvih problema sa vidom ili očima konsultujte se sa Vašim oftalmologom što je pre moguće.